Dompet Dakwah Media

Syaikh Abdallah Syaikh Al-Mahfoudh: Fitnah di Media Sosial Merusak Keharmonisan

Syaikh Abdallah Syaikh Al-Mahfoudh: Fitnah di Media Sosial Merusak Keharmonisan
Raja Malaysia menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa kepada Syaikh Abdallah Al-Mahoudh Bayyah hari Ahad (1/9/2019).

Terkait

Hidayatullah.com–Raja Malaysia menyampaikan anugerah Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa kepada Syaikh Abdallah Al-Mahoudh Bayyah hari Ahad (1/9/2019).

Syaikh Abdallah menyeru umat Islam supaya tidak menyebarkan sesuatu di media sosial yang dapat merusak memusnahkan perdamaian dan keharmonisan di kalangan umat Islam.

Syaikh Abdallah, 84, yang juga ketua United Arab Emirates Peace Empowerment Forum juga menasihatkan umat Islam supaya sentiasa mengutamakan keamanan melalui dasar rahmah, agar tidak timbul perselisihan, terlebih pada masa yang dihadapi dunia Islam saat ini dengan adanya media sosial dan fitnah akhir zaman.

“Upaya yang dilakuakan oleh kerajaan Malaysia hari ini melalui dasar rahmatan lil alamin dan maqasid syariah adalah tepat pada masa dan tempatnya. Saya menyeru supaya usaha ini disambut oleh semua pihak di negara ini apapun tingkatan umur maupun bangsanya” kata Syeikh Abdallah kepada reporter dalam bahasa Arab dan diterjemahkan ke bahasa Melayu usai acara pemberian anugerah Maal Hijrah tingkat nasional di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), seperti dikutip Bernama.

Menurut Syaikh Abdallah, pihaknya akan bekerja sama dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mujahid Yusof Rawa selepas ini untuk mempromosikan perdamaian dan keamanan kepada dunia Islam seluruhnya.

“Semoga usaha ini akan menjadi sumbangan berguna untuk dunia Islam,” kata Syaikh Abdallah yang pimpinan Majelis Fatwa UAE.

Pada pemberian anugerah itu Shaykh Abdallah menerima uang tunai RM100.000 dari kerajaan Malaysia. Dia juga menerima RM10.000 sumbangan Yayasan Ubaidi beserta plakat dan sertifikat penghargaan.

Anugerah tersebut diserahkan langsung kepada Syeikh Abdallah oleh Raja Malaysia Yang Dipertuan Agong Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.*

Rep: Ama Farah

Editor: Dija

Dukung Kami, Agar kami dapat terus mengabarkan kebaikan. Lebih lanjut, Klik Dompet Dakwah Media Sekarang!

Berita ini juga dapat dibaca melalui m.hidayatullah.com dan Segera Update aplikasi hidcom untuk Android . Install/Update Aplikasi Hidcom Android Anda Sekarang !

Topik: ,

Sebarkan tautan berikut :

Baca Juga Berita Menarik Lainnya !